web analytics

Slovenski vinski mazohisti

Zverina iz Kalifornije – Stag’s Leap

Tole, kar sledi, je le tisto, o čemer vedno govorim in deloma tudi napišem, tokrat pa bodo ta razmišljanja objavljena v celoti. Izhajam iz preprostega dejstva in naravnanosti možganov povprečnega slovenskega pivca, da je domače najboljše, da so naša vina najboljša na svetu in da so nekatere njihove ne-tako-dobre značilnosti prav tako v sami špici. Ampak če je kupec pivec nekritičen, potem ni nobenih možnosti za spremembe na bolje, kajti proizvajalci iz trga dobivajo pozitivne signale!

Svoja predavanja večkrat začnem z dejstvom, da so slovenski vinogradniki lahko srečni, ker imajo tako zvesto publiko. Vendar ta zvestoba temelji na konzervativnosti in domoljubnosti pivcev. O prvem ne bi debatiral, druga stvar pa ima pravzaprav pozitiven prizvok. Kam pa bi prišli, če pivci katerekoli dežele na tem planetu ne bi spoštovali in pili domačih vin? Seveda pod pogojem, da gre za dobra vina, ki navdušijo tudi tuje, še bolj kritične poznavalce.

Če pogledamo slovenske vinske trende zadnjih nekaj desetletij, pridemo do sklepa, da slovenski pivci ljubimo vinske ekstreme –višji odstotek sladkorejv in višje kislinske stopnje – še več, v zadnjih letih se je v tem »paketu okusov« znašla še kombinacija nezrelih, zelenih taninov v rdečih vinih.

 Piše: Tomaž Sršen

Več v novi številki revije Dolce Vita!

Brez komentarjev.

Odgovori