web analytics

Merlot iz Jeruzalema

SAMO KUPLJEN - VINSKA KLET KUPLJEN (DIR. BAUHAUS)Po novem poimenovanju in vinski zakonodaji Ljutomersko-Ormoške gorice kot okoliš na papirju ne obstajajo več (so del velike vinorodne dežele Štajerska Slovenija), kot vinsko dejstvo pa so v samem vrhu slovenskega vinarstva. Od nekdaj so tam vinogradniki pridelovali odlična bela vina, ki so slovela po vseh prestolnicah nekdanjih gospodarjev Slovenije, rdečih pa je bilo res malo – bolj za vzorec. Da pa bi kdo sadil in potem tudi stekleničil katero od južnih sredozemskih rdečih sort, je bilo do nedavnega na meji znanstvene fantastike. Če ne drugega – trte so pristojne službe označile za neprimerne za gojenje v tem koncu Slovenije. Vedeti je treba, da so z uradniškim dekretom leta 1948 ukazali vse rdeče sorte vreči iz vinogradov, saj so sledili političnemu ukazu, ki je zahteval, da morajo ob morju vinarji gojiti rdeče sorte, na celini pa bele. Pa je bilo to res upravičeno? Samo Kupljen iz vinske hiše Vino Kupljen Jeruzalem Svetinje pravi, da imajo v prelepih jeruzalemskih gričih manj padavin kot na primer v Goriških brdih in zaradi celinskega podnebja tudi zelo vroča poletja z dolgimi jesenmi. To pa je natančno tisto, kar potrebujejo rdeče sorte za optimalno zrelost.

Jože Kupljen (Samov oče) je bil eden  od pionirjev zasebnega vinarstva pri nas in tudi prvi, ki je že v času rajnke Jugoslavije posadil nekaj tisoč trt modrega pinota, čeprav ta sorta ni bila uradno dovoljena. Je pa mož razmišljal praktično, pragmatično in futuristično, saj je kot dober poznavalec vedel, da je modri pinot prva rdeča sorta severnejših vinskih dežel. Ko so se v prvih letih samostojne države tudi vinski zakoni začeli mehčati in prilagajati, so bili Kupljeni prvi, ki so v Jeruzalemsko-Ormoških goricah začeli polniti modri pinot, ki je imel odlično podlago – skoraj dvajset let stare trte, ki dajejo lepa in zrela vina.

Več v novi številki revije Dolce Vita!

Brez komentarjev.

Odgovori