web analytics

Kako so najdražja vina postala najdražja in zakaj (II. del)

Pišeta: Tomaž Sršen in Marko Oblak

 

Vsak kolikor toliko ozaveščen pivec vina ve, da so nekatere francoske steklenice lahko izjemno do nesramno drage. Menda gre za najboljša vina na svetu, ki si to bojda tudi zaslužijo! Kdo jih je določil, da so tako prestižna? Kaj je bilo merilo, da ta klasifikacija francoskih rdečih vin iz Bordeauxa, ki so jo naredili daljnega leta 1855, (v glavnem) drži še zdaj? In predvsem, kako to, da najdražja med bordojci, Petrus in Le Pin, nista člana te druščine? Če sva v prvem nadaljevanju pisla predvsem o vzrokih, ki so pripeljali do prestižnosti določenih posesstev in njihovih  vin, se tokrat malce pozabavajmo s cenami.  

Velikih pet iz Bordeauxa na zasebni deustaciji v Sloveniji

Velikih pet iz Bordeauxa na zasebni deustaciji v Sloveniji

Bordojce tradicionalno prodajajo trgovci, ki od posestev vnaprej odkupijo svoje kvote. Prodaja končnim kupcem, torej nam pivcem, se začenja prvo pomlad po trgatvi na podlagi sistema »en-primeur«, plačila vnaprej. Aprila jo udarijo horde trgovcev in vinskih strokovnjakov po posestvih in skupnih degustacijah, ocenijo vzorce letnika (seveda iz soda) in najpomembnejši objavijo svoje ocene. Potem čakajo, da posestva objavijo cene letnika. In tam nekje od junija naprej lahko pivci bodoče steklenice kupimo pri trgovcih. Brez DDV je svetovno pravilo, pri nas davkarija tega pojma menda ne pozna. DDV načeloma plačaš pri dobavi, ki sledi skoraj dve leti kasneje … Torej letos spomladi za izjemni letnik 2010. Za one bolj ekonomsko navdahnjene: tu se lahko naredi krasen dobiček. Za minimalen odtenek še boljši letnik 2009 je dal rekordno število vin, ki jim je Robert Parker, vinski guru in najvplivnejši človek v vinski cenotvorbi, dal sto točk (od stotih). Kaka srečna buteljka, ki si jo s poštnino vred lahko kupil vnaprej poleti 2010 že za 70 evrov, lani pred dobavo dodal še DDV, se dandanašnji v poprečju prodaja po trgovinah za 190 (+DDV). A to je že zgodba investicijskega kupovanja vin.

 

 

Več v novi številki revije Dolce Vita!

Brez komentarjev.

Odgovori