web analytics

Tomaž Pengov – Odpotovanja (1973)

 

Ovitek - original 

  Prvi. Prvi slovenski LP. Prvi jugoslovanski kantavtorski album. Prvi v vseh ozirih tistega časa, posnet v mono tehniki in šele leta 1981 predelan v stereo. Album, ki je naslednika čakal dolgih petnajst let.

 V popularni glasbi je bila od vsega začetka osnovni inštrument kitara. Bila je privlačna, saj ni zahtevala veliko prostora, ni bila težka, kot recimo klavir, in nanjo se je vedno dalo igrati harmonično spremljavo akordov, ki so bili temelji pesmi. Zato ni nič čudnega, da je ob koncu prejšnjega stoletja v ZDA dobila veliko ljudsko podporo. Nanjo so igrali veliki črni mojstri, ki so izumili blues in pozneje rock’n’roll, uporabljali pa so jo tudi belci v svojih folk pesmih, ki so izvirale iz irskih in angleških ljudskih viž – bila je namreč precej poceni.

Že pred drugo svetovno vojno (v času velike gospodarske krize) so glasbeniki, kot je bil Woody Gurthrie, postavili temelje tega, čemu pri nas pravijo kantavtorji. Slovenski ‘avtorji na kanti’, kot so tovrstnim glasbenikom včasih pravili, so seveda vzornike našli na oni strani oceana ali v Veliki Britaniji v sredini šestdesetih let. Avtorji glasbe in besedil, pevci in kitaristi v eni osebi so ustvarjali odlično glasbo in množice so jih lepo sprejele. Le kdo ne pozna glasbenikov, kot so Neil Young, Bob Dylan, Leonard Cohen, James Taylor, Jim Croce, Donovan in podobni ter Slovencev – Tomaža Domicelja, Andreja Šifrerja, Aleksandra Mežka …? Prvi slovenski in jugoslovanski tovrstni LP pa je posnel leta 1973 Tomaž Pengov – Pigl. No, za prvega slovenskega kantavtorja velja sicer Tomaž Domicelj, ki je ta slog tudi uspešno prenesel k nam.

 

Več v novi številki revije Dolce Vita! 

Brez komentarjev.

Odgovori