web analytics

En Primeur: Prijetno presenečenje – Bordeaux 2012

 

Bordeaux...yes-please2

 

Tudi letos je, tako kot vsako pomlad, Bordeaux postal osrednja „božja pot“ vseh, ki se tako ali drugače ukvarjajo z vini te prestižne francoske pokrajine – vinski trgovci, novinarji, špekulanti in celo tisti, ki ta vina zares pijejo. Ob tej priložnosti si po svojih zaznavah „rezervirajo“ sode, katere bodo ustekleničili šele čez nekaj let in upajo, da bo ta proces potekal čim bolj elegantno. Jasno, plačati pa jih je treba takoj in to je seveda možnost za špekulacijo. Vsi vedo, da bordojci z leti pridobivajo na dveh poljih: na okusu in na vrednosti.

Običajno je, da ob pričetku leta pričnejo kapljati novice o zadnjem letniku v Bordeauxu. Letos pa je bilo vse skrivnostno tiho. Da letnik 2012 ne bo še eden letnikov stoletja, je bilo jasno že takoj.

2000LatourBordeaux se je pred letošnjo en primeur kampanjo ukvarjal še z vrsto težav. Letnika 2009 in 2010 sta bila resnično vrhunska, cene najboljših bordojcev so dosegle nove vrhove. Sledil je letnik 2011, ki je bil precej osnovne kakovosti. Obenem se je kitajski trg, ki je precej pripomogel k dvigu 2009 in 2010, pričel ohlajati. Cene letnika 2011 so nato premalo padle, in prodaja je doživela precejšen polom. Pričakovanja novih padcev cen so bila v zraku. A počakati je bila treba na »en primeur« teden v začetku aprila, ko se v Bordeaux zgrne svetovna smetana trgovcev in vinskih kritikov, z namenom preveriti kakovost letnika. Bili smo zraven.

 

Več v novi številki revije Dolce Vita!

Brez komentarjev.

Odgovori