web analytics

Duet Lex in njegovih deset polnitev

 

Obisku v ekskluzivni briški kleti Edi Simčič je botroval pogovor z Aleksom Simčičem, Edijevim sinom in človekom, ki je to majhno klet s posebnimi načini in vinskimi slogi povzdignil v eno najboljših pri nas in med tiste redke izbrance, ki zelo uspešno izvažajo skoraj 70 % svojih vin. Pogovor je tekel o slovenskih vinih in njihovih potencialih za staranje. Vemo, da s sladkimi predikati to ni težava. Nekateri naši mojstri znajo to narediti z velikimi belimi vini. Toda, kje so rdeča vina? Razen dveh, morda treh vinarjev ne poznamo nikogar več, ki bi lahko brez zardevanja prodajal arhivska vina, stara deset ali petnajst let. In – konec koncev – to je tudi odgovor, zakaj tudi najboljše slovenske vinske karte v restavracijah ne vsebujejo okoli deset ali morda več let starih slovenskih rdečih vin, ki bi še posebej lepo razveseljevala izbirčne poznavalce. V tujini je to praksa – veliki Francozi pridejo v formo po dobrih desetih letih in se držijo desetletja. Izbrani Italijani in Španci prav tako. Naši pa kar nekako uvenijo … Sicer pa izjeme potrjujejo pravilo in Duet Lex, mogočno vino iz kleti Edi Simčič, je prav ta izjema. In tu je njegova zgodba in zgodba o degustaciji, ki nam jo je pripravil Aleks v svoji kleti.

Wall of fame

Wall of fame

Da gre zares, me je zjutraj presenetila slika na Facebooku, kjer je bilo deset steklenic že odprtih in napis zraven je vabil v Vipolže: „Today … big tasting … 10 years of DUET LEX!!!“ In smo šli: Bruno Gaberšek in jaz z avtomobiloma, naš športno manični fotograf Aleš Fevžer s kolesom (do Brd je iz Ljubljane vozil 4 ure in 15 minut!) in Aleksov sosed Darinko Ribolica, enolog kleti Goriška brda. Se pravi ekipa, ki po navadi tudi »odpelje« ocene za rubriko Vinski svetovalec.

 

Več v novi številki revije Dolce Vita!

Brez komentarjev.

Odgovori