web analytics

Onkraj pravljične portugalske reke Tejo

Prvič sem bil na Portugalskem leta 2006. Od takrat pa do zdaj sem po zelenem robu Evrope, kot pravijo

Quinta da Alorna s stavbo iz leta 1723

Quinta da Alorna s stavbo iz leta 1723

tej deželi, hodil osemkrat – se pravi več kot enkrat na leto, pa čeprav so bila vmes leta, ko sploh nisem šel tja. Tako kot ves Iberski polotok me na Portugalskem navdušujejo prelepa pokrajina, mogočna zgodovinska arhitektura, odlične jedi in seveda izvrstna vina, katerih pri nas ne poznamo skoraj nič.

So iskreni in skromni vinarji, ki v svojih vinogradih pridelujejo skrite zaklade za različne ljubitelje vin – od briljantnih in svežih belih, do sočnih in lahkotnih »rdečakov«, preko pravih rdečih ekstraktnih titanov in na koncu, seveda do glavnih poslastic, ki slišijo na ime porto in madeira. Slednji veljata za najbolj dolgoživi vini na planetu, saj v steklenicah brez težav dočakata tudi stoletje, medtem ko madeire živijo tudi po dve stoletji in več.

Dvorec vitezov templjarjev Tomar iz 11. stoletja

Dvorec vitezov templjarjev Tomar iz 11. stoletja

Po drugi strani pa so v zadnjih desetletjih vzniknile regije, ki so bile do včeraj v ozadju, pa čeprav imajo bogato vinsko zgodovino. Ena takšnih je Tejo (izg.: Težu).

Eden najboljših - Enolog Louis-Mathias iz kleti Quinta de S. João Batista

Eden najboljših – Enolog Louis-Mathias iz kleti Quinta de S. João Batista

Če je v severni Portugalski glavna vinska reka Douro, kjer rastejo sorte za pripravo legendarnih portovcev, se sredinski del razprostira okrog reke Tejo. Na jugu je pokrajina Alentejo (izg.: Alentežu), kar v prevodu pomeni „preko reke Tejo“, severneje pa je pokrajina Tejo, ki se imenuje po reki – tako kot pri nas recimo Vipava. Do leta 2009 se je ta pokrajina imenovala Ribatejo (izg.: Ribatežu, kar pomeni ob reki Tejo – v smeri sosednje Španije), takrat pa so na državni ravni sklenili, da je treba izvrstna vina te regije izpostaviti. K delu so pristopili zelo strokovno in k sodelovanju so povabili tudi marketinške strokovnjake. Ti so predlagali, da bo zaradi mednarodne prepoznavnosti potrebno tudi spremeniti ime regije in poimenovali so jo po reki, ki dejansko teče po sredini vinske dežele. Zgodovino in zgodbo so začeli pisati na novo!

 

 

 

Več v novi številki revije Dolce Vita!

Brez komentarjev.

Odgovori