web analytics

Nakupujmo skupaj – rešitev za stalni dostop so svežih ekološko pridelanih sezonskih sestavin

 

08Glavni cilj skupnostnega nakupovanja je omogočiti nakup kakovostnih, okusnih in zdravih lokalnih pridelkov in izdelkov po ugodni ceni, ki je hkrati pravična za kmeta. S skupnostnim nakupovanjem želijo spodbuditi večjo samooskrbo Slovenije s hrano, pridelano na naravi prijazen način na družinskih kmetijah. Ekološka hrana je dražja od neekološke, s skupnostnim nakupovanjem pa postane bolj dostopna.

Ena od pomembnih prednosti skupnostnega načina nakupovanja je ta, da pridelki pridejo neposredno od kmetov k članom. Ekipa prostovoljcev Nakupujmo skupaj skrbi za zbiranje ponudbe, preprosto elektronsko naročanje in organizacijo dostave, člani pa naročeno prevzamejo neposredno od kmetov, ki pridejo na dostavo. Tako ima vsak priložnost spoznati ljudi, ki pridelujejo njegovo hrano.

Skupnostno naročanje deluje kot skupina – posameznik se včlani v skupino, dobiva obvestila o ponudbi, ko je aktualna, naroči in prevzame, kar želi, ter je pozvan, da komentira naročeno in na ta način sodeluje pri oblikovanju vedno boljše ponudbe. In ker je ponudba pogosto omejena, delujemo po načelu “kdor pri pride, prvi melje”.

Kupci smo tisti, ki imamo v rokah moč, da stvari premaknemo v pravo smer. Z nakupom soodločamo, koliko hrane in kakšne kakovosti bodo pridelali slovenski kmetje. Namen skupnostnega naročanja je dvojne narave – oskrbeti se s kakovostno in zdravo hrano ter hkrati podpreti družinske kmetije, ki pridelujejo na sonaraven način in ki ohranjajo zemljo neobremenjeno s kemijo. Ne rabimo čakati, da bo država poskrbela za samooskrbo. Naša dejanja so tista, ki so odločilna.

Print‘Ekološko lokalno hrano kupujem že leta. Ker so ekološke tržnice precej drage, sem običajno kupovala direktno na kmetijah. Žal je v Sloveniji tako, da ima vsak kmet samo del ponudbe in da se na eni ekološki kmetiji ne moreš oskrbeti z vsemi pridelki. Zato me je ideja skupnostnega nakupovanja navdušila, saj zdaj dobim po dostopni ceni vse na enem mestu. Po dostavi se moj hladilnik in shramba šibita od dobrot. Ideja skupnostnega nakupovanja me je tako navdušila, da z veseljem sodelujem tudi kot prostovoljka.’ Članica in prostovoljka Sabina Podjed. Fotografija: Matej Kastelic

Brez komentarjev.

Odgovori