web analytics

Hiša Franko – Staro selo

 

Naslov: Staro selo 1, Kobarid

Spletna stran: www.hisafranko.com

Telefon: 05 389 41 20

Odprto: od 12.–15. in od 19.–22; ob ponedeljkih zaprto; zunaj sezone so kosila samo ob sobotah in nedeljah

 

Goveji jezik, ostriga in zeliščni vrt na vodi istrskega paradižnika.

Goveji jezik, ostriga in zeliščni vrt na vodi istrskega paradižnika.

Sicer sem v Hiši Franko jedel že velikokrat in vsakič je bil program popolnoma drugačen. Če se ne motim, nikoli nisem okusil enega krožnika dvakrat. Razlog je enostaven – Anina kreativnost je tako brezmejna, da bi to morda doživel le, če bi si pri njih uredil mesečni abonma. In tudi med našim obiskom smo imeli čast okusiti dva popolnoma nova krožnika, ki se jima uspe obdržati do jeseni. Morda; če ju Ana ne bo zamenjala s čim drugim.

Glede poznavanja tehnik in dejansko lahkotnega sprejemanja signalov s svetovnega kulinaričnega vrha njeni možgani delajo tudi, ko spi – morda takrat še bolj intenzivno. Rezultati so zares presenetljivi in lahko rečete tudi – revolucionarni – krožniki, ki po eni strani navdušijo ljubitelje skladnosti in harmonije, vendar se ob njih prebudijo tudi tisti, ki v kulinariki iščejo avantgardnost. Vse to – in še več – nam predstavi prva slovenska kuharica, ki je ena najboljših na svetu!

Ne glede na šesthodni meni, ki smo si ga privoščili, je obed potekal precej hitro – dosti hitreje kot pri podobnih slovenskih

Jagnječji vrat na oljenem jajčevcu s karijem.

Jagnječji vrat na oljenem jajčevcu s karijem.

restavracijah, ki se spogledujejo z degustacijskimi meniji visoke kuhinje. Po dveh iskrivih pozdravih iz kuhinje (brez slovensko–furlanske frike pač ne gre) smo zadovoljno predli ob domiselnem krožniku, na katerem je Ana lepo združila slovensko klasiko (kuhan goveji jezik v vodi istrskega paradižnika) z vstopom v morje (sveža ostriga) in plejado domačih, tam vzgojenih in nabranih zelišč. Ta krožnik je prevevala večplastnost okusov, ki so se okopali v nežnem ekstraktu dišečih paradižnikov, goveji jezik in ostriga pa sta vsak s svoje strani poskrbela za mehkobo okusov; eden s celine, drugi iz morja.

 

Več v novi številki revije Dolce Vita!

Brez komentarjev.

Odgovori