web analytics

Pionirski vesoljski eksperiment večkrat nagrajenega kultnega single malt viskija razkriva nove dimenzije okusov

09Raziskava destilarne Ardbeg bo morda strokovnjakom iz industrije viskija pomagala vzpostaviti podatkovno bazo staranih viskijev. Strokovnjaki trdijo, da bodo imeli rezultati pionirske vesoljske misije destilarne Ardbeg, na kateri je Ardbeg postal prva destilarna na svetu, ki je v orbito poslala svoje žganje, daljnosežne posledice za nekonvencionalne single malt viskije ali celo za celotno industrijo viskija.

Pred skoraj štirimi leti so Ardbegov destilat poslali v vesolje v okviru eksperimenta, s katerim so želeli preučiti, kako mikrotežnost (skorajšnja breztežnost) vpliva na vedenje terpenov, gradnikov okusa pri številnih živilih, vinih in viskijih. Ta eksperiment zorenja je bil izveden v okviru raziskovanja terpenov v omejeni mikrotežnosti. Izsledki eksperimenta so revolucionarni. Utirajo pot profilom okusa brez primere, še posebej pri Ardbegu, najbolj šotastem in dimastem škotskem single malt viskiju z otoka Islay na svetu.

Eksperiment so začeli izvajati oktobra 2011, ko je partner destilarne, ameriško podjetje za vesoljske raziskave NanoRacks LLC, stekleničke z Ardbegovim na novo narejenim destilatom in kosi Ardbegovih sodov poslal v ameriški nacionalni laboratorij Mednarodne vesoljske postaje (ISS). Dobrih 300 km nad Zemljo so stekleničke s hitrostjo 27.724 km/h skoraj tri leta krožile okoli našega planeta. Vzorce so po vrnitvi na Zemljo skupaj s kontrolnimi vzorci, ki so bili shranjeni v destilarni Ardbeg, analizirali dr. Bill Lumsden, Ardbegov direktor destilacije in izdelave viskija, ter neodvisni strokovnjaki in znanstveniki s področja viskija.

V treh od štirih faz analize so bile ugotovljene velike razlike med obema skupinama vzorcev. Dr. Lumsden je dejal: »Vzorci iz vesolja so bili opazno drugačni. Ko sem povohal in okusil vzorce iz vesolja, mi je bilo takoj jasno, da je bilo v njih veliko več dimastega, fenolnega Ardbegovega karakterja. Na tak nabor dimastih okusov na Zemlji še nisem naletel.« Dodal je tudi: »Ardbeg sicer že ima kompleksen karakter, rezultati našega eksperimenta pa kažejo na to, da lahko odkrijemo še več kompleksnosti in razkrijemo drugačno plat viskija.«

Brez komentarjev.

Odgovori