web analytics

Peče in nič ne reče, peče kar naprej – 1. čili festival

12Ne glede na siceršnjo vremensko napoved, se je za 19. september dobro vedelo, kakšno bo vreme blizu Hale Tivoli ob Celovški v Ljubljani: dopoldanska napoved je napovedovala mikro vročinski val: na dvorišču, kjer v enem vogalu obratuje Lepa žoga, se je imel pripetiti 1. čili festival.

Organizacija seanse, posvečene ena od najstarejših gojenih rastlin oziroma začimb, je bila v rokah založnika Jožeta Piana. V programu svoje založbe eBesede je doslej izdal dve knjigi, ki se pečata s takimi zadevami, da odrasli jokajo. Prva je bila Kuhajmo s čilijem britanskega ljubitelja pekočega Jasona Nickelsa v prevodu Nikolaja Pečenka, že prej je izšel prvi priročnik za ljubiteljsko gojenje rastline, ki lahko obsede, Gojenje čilijev istega avtorja. Kaj lepšega, kot da avtor ob pravem času obišče Ljubljano. In je prišel, ko je večina ljubiteljev letošnji pridelek šele začela sušiti.

Dvorišče pri Lepi žogi je bilo tisto sobotno dopoldne peklensko vroči raj, prava čili fešta. V ospredju je bilo seveda pokušanje pridelkov vseh vrst, od nedolžnih makedonskih in madžarskih feferončičev prek jalapeñov in habanerov do tistih, ob katerih ljubiteljem res postane toplo pri srcu (in v ustih), dorset naga, bhut jolokia on podobnih. Seveda so na svetu tudi taki avanturisti – ni jih malo –, ki so res za vroče, za hudičevo vroče, eksplozivno vroče, galaktično vroče, nemogoče vroče, noro vroče, nesmiselno vroče, če-si-upate vroče, vdajte-se vroče, in jim neznansko godi požirati ogenj, ki se mu pravi carolina reaper ali trinidad scorpion moruga (prvega skovilova lestvica beleži pri hudem milijončku in pol, moruga nese tja do milijona dvesto tisoč SHU).

Ne, za rdeče čili brigade tisto soboto res ni bilo ne meja ne pregrad, razstavi in prodaji čilijev se je pridružilo pokušanje najrazličnejših omak, ki je pokazalo, da je tovrstna slovenska produkcija tako rekoč dobila krila (poleg svetovno znane znamke Čili Pipp so razstavljali še Robin hot, Van den Brudi, ČiLičen, Fotrovi čiliji, Zavod Padevski, Vanila 42, Homeo garden, Gorki chili in drugi), izmenjavi semen je tekla, nič manj pa uživanje v vsem tistem, kar so na stojnicah pripravili vroči mojstri, od prigrizkov, peciva in piva. Jedlo se je opojno dimljene čiličevapčiče, čiliburgerje, čilipolento, čilikruh oziroma chipotle čebulni kruh, medenjake s hudičem in vraga na piri, pilo se je čilipivo, čilikvas in čilikavo, največja pozornost pa je bila namenjena tistemu, kar je prišlo iz štirih kotličkov. Ocenjevanje na koncu ni bilo smiselno, saj je prevladala avtorska kuhinja in je bil čili ne le čili con carne, ampak čili vsakič na drugačen način: Van den Brudi je pripravil chili con carne s prekajenim lososom, chili con pesca torej, Bilka Baloh je pripravila vegansko varianto čilija, Vanila 42 je ponudila vegeterjansko različico, organizator Jože Piano pa je nastopil s čilijem z mesom in temno čokolado. Zmagali so vsi.

Rezultat ocenjevanja omak: v vseh kategorijah je bila kot najboljša ocenjena omaka Čili Pipp Tajfel 13/10 (narejena je iz čilijev Carolina reaper, torej ji je treba izkazati dolžno spoštovanje), kot najbolj pekoča je bila ocenjena Čili Pipp Gift 15/10 (najhujša Pippova, osnovni omaki iz čilijev pure naga so dodali še nekaj ekstremno pekočih svežih čilijev in čilijev ekstrakt), nagrada za izvirnost pa je šla Pavlu Galetu alias znamki Fotrovi čiliji za omako habanero red & breskev (osnovnima sestavinama so dodani še oljčno olje, jabolčni kis, sladkor, čebula, česen, bazilika, rožmarin in paradižnik).

Na dvorišču Lepe žoge je peklo lepo, dober občutek pa udeležencem lahko da podatek, da se je v skrinjicah dobrodelnega društva Petke za nasmeh od prodaje čilijev in prostovoljnih prispevkov nabrala vsota, namenjena za plačilo šolske prehrane za otroke iz socialno ogroženih družin.

Prva izdaja festivala čilija je, kot kaže, sprožila kotaljenje pekočega plazu: teden po ljubljanskem dogodku so v Izoli na Manziolijevem trgu izvedli svojo Čiliado, še teden kasneje je bilo vroče pred Kulturnim domom Šmarje pri Jelšah, kjer so organizirali “prvi pravi čili festival”. (Igor Bratož)

Brez komentarjev.

Odgovori