web analytics

Turistična kmetija Arkade – Črniče

 

Naslov: Črniče 91, Črniče

Spletna stran: www.arkade-cigoj.com

Telefon: 05 366 40 09

Odprto: od 17. do 24. (petek), od 12. do 24. (sobota) in od 12. do 17. (nedelja)

 

Suhomesante radosti

Suhomesante radosti

Sicer nismo odkrivali Amerike, kajti turistična kmetija Arkade iz Vipavske doline je utečena in večkrat preizkušena postojanka za dobrojedce, toda k družini Cigoj, ki jo vodi, se vedno splača iti na obisk. Če ne zaradi drugega, pa zaradi dobrih vin, ki jih ustvarja ata Jordan, kateremu zadnja leta vedno bolj pomaga sin Miha. Ampak k vinu se podajo odlične suhe mesnine, ki so verjetno najboljše v državi, in temu sledijo poslastice iz mesa posebne pasme pujsov (mangalica) in kopunov (skopljenih petelinov). In to zahteva nove kozarce in človek se nenaklepno pri Cigojevih vkoplje za nekaj ur. Kakor koli – v Črničah so kratki postanki bolj znanstvena fantastika.

Kulinarika pri Cigojevih je zelo avtohtona, čista in predvsem doma pridelana in vzrejena. Recepti variirajo od vipavskih klasik do Jordanovih izumov, vse pa se v glavnem suče okrog mesa vseh oblik in stilov. Žal tukaj vegetarijanci tenko piskajo.

Pričeli smo zelo nedolžno – z nežno terino in hrenovo smetano ob še toplem, ravnokar spečenem kruhu. Ob kozarčku prijetne sveže malvazije so se nam odprli vsi prebavni sokovi in pojedina se je lahko pričela. Pri Cigoju ne gre brez suhomesnatega uvoda, ki ga ata Jordan prinese na ličnem lesenem pladnju v obliki pršuta. Tam so drug ob drugem zloženi izvrsten in mehak pršut, zašinek in slastna salama, dodatek pa je ena od novejših pogruntavščin – salama špehovka z dodatkom pikantne sladke paprike, kar dokazuje, da Jordan intenzivno pogleduje tudi v domovino pasme pujsov mangalica – v Madžarsko.

 

Več v novi številki revije Dolce Vita!

Tags:

Brez komentarjev.

Odgovori