web analytics

Brezglutenska Cojzla

Kdo bi si mislil, da bo rubrika Dol z glutenom, ki jo vsak mesec za vas piše Špela J. Planinšek, tako hitro dobila restavracijo, kjer bodo stregli izključno brezglutenske jedi. No, šalo na stran – lokal bo svojo pot začel čez dober mesec v zaprtem delu tržnice v BTC-ju. Idejni vodja je gastronomski poznavalec in sommelier Igor Mihelič, lokal pa bo gostom še bolj prijazen, saj ga je zasnoval kot take-away.

Cojzla je ime za tatarsko ajdo, stara sorto, ki je Evropo pomagala reševati pred lakoto leta 1816, ko je tudi nad naše kraje prineslo oblak pepela po izbruhu ognjenika Tambora v Indoneziji. Baron Žiga Zois je tatarsko ajdo prinesel med Slovence in jih s tem rešil, saj je tatarska ajda zelo nezahtevna za pridelavo in raste tudi v zelo mrzlem podnebju.

Prodajni program bo na eni strani zelo domač, slovenski, trendovsko zdrav in ne nazadnje gurmansko zanimiv. V programu je tudi kaljenje različnih vrst žit, stročnic, ki jih bomo potem kot dodatni element postregli gostom oziroma iz njih pripravili namaze, juho … Poleg kalilnika bo v obratu tudi dehidrator (oba bosta vidna gostom), s katerim bodo dehidrirali zelenjavo, sadje in jo potem tudi postregli gostom na različne načine.

V obratu bodo pripravljali tudi brezglutenski kruh po prednaročilu. Zelo veliko prostega časa trenutno posvečajo pripravi različnih oblik droži (iz kravje/kozje sirotke, jabolčnega soka, fermentirane ajde …), ki bodo zamenjale klasičen kvas. S tem želijo že tako drugačnemu programu dodati še nekaj več, kar ljudem danes ni dostopno.

Brez komentarjev.

Odgovori