web analytics

Gostujoči chefi spet 2016

14»Vsako takšno gostovanje, ki je ustrezno kakovostno organizirano, je za ljudi v našem poslu izziv,« nam je po zaključeni oktobrski večerji v portoroškem hotelu Kempinski Palace dejal Uroš Štefelin, sicer prvi mož restavracije Vila Podvin na Gorenjskem. »Gostom sem, tako kot kolegi, ki so v tem projektu sodelovali že prej, pripravil 5 krožnikov.«

Obiskovalcem Štefelinovega kulinaričnega hrama na Gorenjskem dobro poznane Zupanove postrvi so ob kozarcu polsuhe – chardonnay – Vile Istenič najprej prišle na mizo. Sledil je tortelin z gosjimi jetri in tepko (rebula Erzetič 2013), pa zatem brancinov file ob bistri jurčkovi juhi, z belim zeljem z ješprenjem in penečo ribjo omako s pehtranom (Santomas malvazija 2007). Glavni krožnik: jagnječji hrbet s sirovo skorjico, poleg kozarec suhega zelenega silvanca Marof 2011. »Meso je bilo pol ure na 61 stopinjah, sir pa skupaj z zelišči, zelenjavo in jajci najprej v vakuumski vrečki, potem zmrznjeno v ploščice in na koncu skupaj z mesom za minuto v peč,« je Štefelin odkril malo tančic priprave tega krožnika italijanskim gostom pri sosednji mizi. Za konec se je odločil za svojo preverjeno sladico, čokoladno kroglo z jagodnim sorbetom, ki sladokusce, sploh tiste, ki jo poskusijo prvič, vedno znova prijetno preseneti. V malem kozarčku poleg je ekipa restavracije Sophia postregla Ron Botran, gvatemalski 12 let staran rum.

»Z gostovanjem Uroša Štefelina smo zaokrožili drugo sezono našega projekta »gostujoči chef«. Všeč nam je tako odziv gostov kot tudi gostujočih kolegov, zato že razmišljamo o tem, koga bomo povabili v Portorož prihodnje leto,« nam je po končani večerji – letos so gostili še Marka Pavčnika (restavracija Pavus), Igorja Jagodica (restavracija Strelec) in Gašperja ter Vesno Čarman (gostilna pri Danilu) – povedal Igor Delak, prvi mož gostinstva v hotelu.

Brez komentarjev.

Odgovori