web analytics

Šampanjci na Dunaju

Champagne filled wedding glasses

Champagne filled wedding glasses

Palača Ferstel, ki leži povsem blizu cesarskega Hofburga na Dunaju, je pred mesecem gostila ljubitelje šampanjskih okusov. Ekipa založniške hiše Falstaff, ki sicer pri naši severni sosedi skrbi za letno izdajanje vodiča po najboljših avstrijskih restavracijah, pripravljajo pa tudi posebne izdaje vodnikov o belih in rdečih vinih z njihove dežele, vsako leto enkrat nameni eno popoldne predstavitvi žlahtnih mehurčkov, ki so naprodaj v Avstriji.

Če smo prav našteli, je bilo tokrat prisotnih 37 šampanjskih hiš s skupaj preko 100 etiketami. Da ne naštevamo vseh, zapišimo le, da smo pogrešali pravzaprav le 2 veliki imeni, Krug in Dom Perignon, vsi drugi pa so obiskovalcem odprli svoje steklenice na pokušino. »Je kar velik zalogaj dobiti toliko kakovostnih imen iz Šampanje skupaj na enem mestu,« nam je povedal eden izmed članov organizatorske ekipe.

Praviloma so obiskovalcem ponudili v kozarce svoja osnovna vina, nekateri tudi roseje. »Na takšnih projektih praviloma nikoli nimamo drugega kot oba vhodna šampanjca,« so nam, recimo, povedali na stojnici Bollingerja, te dni ponovno aktualnega skozi James Bondov film Spectre, smo pa na nekaterih drugih pultih lahko okusili tudi šampanjce višjih razredov. »Vedno prinesemo s seboj tudi kaj zunaj uradnega programa, poslastico za ljubitelje,« nam je od odpiranju steklenice razlagal eden izmed predstavnikov vinarja. Izkušenejši razstavljavci imajo namreč ob uradno predstavljenih etiketah pod pultom za poznavalce tudi posebne steklenice. Tako smo lahko, denimo, okusili tudi Deutz, blanc de blancs 2008, Jacquart bdb 2006, Laurent Perrier ultra Brut, Mumm bdb 2002, Piper Heidsieck 2006, Pommery grand cru 2005, Pol roger 2004, Taittinger millesime 2006, J. de Telmont grand 2002, Taittinger, Comtes de champagne 2005.

V tem mesecu se na Dunaju sicer pripravljata še dva vinska dogodka. 21. in 22. novembra pripravljajo skozi verigo Wein & Co. vinski sejem, na katerem so recimo lani zabeležili preko 4000 obiskovalcev, preko 1000 etiket in 200 vinarjev, nekaj dni pozneje pa bo Falstaff po svojem izboru razglasil zmagovalce med letošnjimi avstrijskimi rdečimi vini.

Brez komentarjev.

Odgovori