web analytics

Najboljši z največjimi

 

 

Ludvik Glavina, lastnik kleti Santomas

Ludvik Glavina, lastnik kleti Santomas

Tako nekako bi lahko naslovili dogodek, ki ga je prejšnji teden organizirala klet Santomas iz slovenske Istre v svojem glavnem „štabu“ na Šmarjah nad Koprom. Drugo podnaslov dogodka pa bi lahko bil „Santomas ima jajca“. Seveda vsi poznamo njihovo zgodbo o uspehu, ko so pred nekaj meseci v najbolj vplivni svetovni vinski publikaciji Wine Advocate, ki jo ureja kultni in legendarni vinski kritik Robert Parker Jr., dobili za svoja vina kar šest ocen prek 90 točk. To je velik uspeh na najboljše na svetu, za slovensko vinsko klet pa je to še več kot polet v vesolje! Seveda gre za izbore najboljših letnikov, toda ta uspeh je izjemen.

Tokrat pa so Ludvik Glavina, lastnik te kleti, njegova hči in enologinja Tamara ter njihov gostujoči enolog iz Francije Claude Gros pripravili vinsko degustacijski spektakel. Na slepo vinsko degustacijo, kamor so povabili vse, ki v Sloveniji zares poznajo vino, in nekaj tujih veleposlanikov (ameriškega, romunskega in gruzinskega), so postavili nagrajena vina v družbi nekaterih od najboljših (in tudi najdražjih) bordojcev na svetu.

Degustacija je bila razdeljena v tri „polete“ (flighte). V prvi smo okušali okušali Santomasov cabernet sauvignon Antonius 2007, Mouton Rothschild 2007 in Santomasov refošk 2007. Čeprav letnik 2007 v Bordeauxu ne slovi kot najboljši, je bilo vino odlično in mogočne hrastove note so hitro odstopile mesto eleganci in pitkosti. Cabernet je bil izvrsten, vendar alkoholno vseeno premočan, medtem ko je refošk več kot dostojno pariral velikemu Francozu (pri meni le točka razlike v korist Francoza – 91:90 – toliko je dal refošku Parker). Drugi flight je bil sestavljen iz dveh vin; prvi je bil bordojec – tokrat „ta mali Petrus“, imenovan La Fleur de Petrus v magnum polnitvi iz leta 2009. Z lahkoto je dobil 90 točk in ima lepo prihodnost, moti pa ga vseeno preveč občutna alkoholna stopnja. Dve točki več pa sem dal Antoniusu – refošk 2009 (Parker 93), ki je navdušil s svojo živahnostjo, svežino in odličnim potencialom za staranje.

Tretji let pa je bil v paru – Château Valandraud znamenitega garažista Jean-Luc Thunevina iz Saint Emiliona, letnik 2009 proti Santomasu Grande Cuvee istega letnika. Francoza, ki je pri meni dobil 92 točk in je bil videti nepremagljiv, je Istran po moji tabeli povozil za točko razlike (93 točk), Parker pa mu je dal 94+ točk. Vino je res izredno – dolgo, bogato, večplastno in še vedno zelo živahno, če ne celo rahlo divje, kar mu garantira dolgo prihodnost.

Za kulinarični del je poskrbela zvezdniška družina Butul pod vodstvom Vraga iz Manžana – Črta. (Tomaž Sršen)

Brez komentarjev.

Odgovori