web analytics

Vinski svetovalec

1. Vse degustacije so slepe – nihče od ocenjevalcev ne ve, katera vina so na pokušini – vrsti red in izbor pripravijo zaposleni v vinotekah: E-vino, Koželj in Provin, kjer ponavadi degustacije potekajo

2. Ocenjevalca sta najmanj dva: Bruno Gaberšek in Tomaž Sršen; večkrat pa so v ekipi še enologi, profesorji enologije, sommelierji in diplomanti WSET

3. Po analizi določenega vina vsak ocenjevalec napiše oceno v 100 – točkovni lestvici. Ko to storijo vsi, vsak glasno pove svojo oceno.  Če so vse ocene v razmaku do največ pet točk, je končna ocena njihova aritmetična sredina. Če je kakšna ocena pet točk višja ali nižja od povprečja, ocenjevalec argumentira svojo odločitev, kateri ponavadi sledi pogovor in ponovno okušanje. Ko so si ocenjevalci edini, da so v drugo določili končno oceno, odkrijejo steklenico in takrat sta vino in vinar znana.

4. Ocenjujemo samo vina, ki so na prodaj na slovenskem trgu

5. V ocenjevanje sprejmemo vsa vina, ki jih vinarji ali trgovci predlagajo – ne odbijemo nikogar

6. Izločimo vina, ki so pokvarjena, imajo bolezni ali kako drugače ne ustrezajo. O teh vinih ne objavljamo ocen.

Točkovanje:

od 95 – 100 točk – izjemno vino

od 90 – 94 točk – odlično vino

od 80 – 89 točk – zelo dobro vino

od 70 – 79 točk – dobro vino

od 60 – 69 točk – korektno vino

Ocen pod 60 točk ne objavljamo.